ESWRA toimii ja uusiutuu – tule mukaan!

Olen ollut Suomen edustaja uuden eurooppalaisen sosiaalityön tutkimusta edistävän yhdistyksen hallituksessa, sen suunnittelu- ja perustamisvaiheesta alkaen. Jouduin tehtävään jotenkin itseoikeutettuna siitä syystä, että vastasin Jyväskylässä pidetyn eurooppalaisen tutkimuskonferenssin tieteellisistä järjestelyistä juuri silloin kun yhdistyksen perustamisen valmistelu oli ajankohtaista. Kun yhdistyksen perustamisen valmistelu alkoi keväällä 2012, hallituksen jäsenillä oli pitkiä kokouksia eri maiden lainsäädäntöbyrokratian viidakoissa, sillä yhdistyksen säännöt noudattavat Britannian mallia ja taloudenpito pelaa Sveitsin kiemuraisen pankkilain mukaan. Lähitulevaisuudessa hallituksen kokoukset kuitenkin lyhenevät, kun monet paljon pohdintaa ja käsittelyä vaatineet asiat muuttuvat rutiineiksi.

Demokraattista vaalia ensimmäisen hallituksen paikoista ei ollut, koska ei ollut elimiä, joissa valinta olisi voitu tehdä. Toisin on tulevaisuudessa: yhdistyksellä on rekrytointiryhmä, jolle ne henkilöt, jotka haluavat ehdokkaan hallitukseen, tekevät ehdotuksen. Työryhmän puheenjohtaja on professori Brian Taylor Irlannista ja ehdotukset voi lähettää hänelle.  Hallitukseen pyrkivä esittelee tässä yhteydessä itsensä ja järjestölliset tavoitteensa seuran jäsenille. Vaali tarjolla olevien uusien ehdokkaiden välillä on käynnissä. Tarjolla ovat Dr Emilio Jose Gomez Ciriano Espanjasta ja professori. Jean Pierre Wilken Hollannista. Yhtään pohjoismaista ehdokasta ei monista yrityksistä huolimatta asetettu, joten aluettamme edustaa hallituksessa jatkossa vain tanskalainen Maria Appel Nissen kun Saffan Höjer ja minä luovumme paikastamme.

Läpipääsyä ESWRAn hallitukseen edesauttaa, jos on eurooppalaisittain tunnettu kasvo tai innokas tekemään töitä esimerkiksi yhdistyksen tiedotuksen tai kassanhoidon hyväksi. Viimeksi mainittuun tosin voivat kaikki osallistua: ESWRA pyörii, jos sillä on noin 300 jäsenmaksunsa hoitavaa jäsentä. ESWRAn alkupääoma on kartutettu tähän mennessä järjestettyjen tutkimuskonferenssien tuotolla. Järjestämisvastuussa olleet yliopistot ovat lahjoittaneet osan tuotostaan tulevan yhdistyksen pesämunaksi. Ljubljanan tämän vuoden konferenssista alkaen vuosikonferenssin taloudellisen vastuun kantajana on järjestävän yliopiston sijasta yhdistys itse.

ESWRAn jäsenmäärä on alkuvuodesta 2015 ollut reilusti alle 300. Toivon, että kaikki suomalaiset sosiaalityön tutkijat kantavat nyt kortensa kekoon – 100 euron jäsenmaksulla saa European Journal of Social Work -lehden, alennetun konferenssimaksun (ESWRA2016 on Lissabonissa 30.3. – 1.4.2016) sekä mahdollisuuden toimia yhden tai useamman Special Interest Groupin jäsenenä. Jäseneksi voi hakea verkkosivujen kautta (http://www.eswra.org/registration-form/ ).

Jäsenyys oman tutkimusalan SIG ryhmässä on tehokkain tietämäni tapa verkostoitua samaa teemaa tutkivien eurooppalaisten kollegojen kanssa. Olen itse kahden ryhmän jäsen ja samalla SIG on Social Work Practice Research -ryhmän vetäjä yhdessä tanskalaisen Lars Uggerhöjn kanssa.  Suosittelen lämpimästi jokaiselle Sosiaalityön tutkimuksen seuran jäsenelle aktiivista SIG yhteistyötä! Jos sellaista ei ole, se on yhdistyksen jäsenen helppo perustaa yhdessä muutaman kollegan kanssa. Ryhmät ovat oivallinen alusta miettiä yhteisiä tutkimus- ja julkaisuhankkeita ja vaihtaa tietoja.

Suomalainen sosiaalityön tutkimus on arvostettua ja olemme aina olleet kokoomme nähden erinomaisen hyvin edustettuina valittujen joukossa. Tämä pätee myös ESWRAn vuosittain myöntämän parhaan väitöskirja-artikkelipalkinnon suhteen. Ihka ensimmäinen palkinto meni kahdelle nuorelle naiselle. Sen saivat Hannah Jobling Yorkin yliopistosta ja Maija Mänttäri van der Kuip Jyväskylän yliopistosta kun olivat kovin hyviä kumpikin (http://www.eswra.org/2015/05/prize-winners-of-eswra-outstanding-publication-awards/ ).  Onnea Maija, ja onnea Hannah! Maijan voittoisa artikkeli löytyy muuten Jyväskylän ECSWR2012 konferenssin antia raportoivasta EJSWn special issue’sta (http://www.tandfonline.com/toc/cesw20/17/5 ).

Mirja Satka

ESWRAn hallituksen jäsen 2014-2015