Nordic Social Work Research – lehden toimitussihteerin mietteitä ja kokemuksia (YTT Rosi Enroos, Tutkija, Tampereen yliopisto)
2000-luvun puolessa välissä Sosiaalityön tutkimuksen seura sekä sen muut pohjoismaiset sisarseurat ”Forsat” miettivät englanninkielisen pohjoismaisen tieteellisen julkaisun tarvetta. Erilaisten vaiheiden jälkeen pohdinta konkretisoitui ja Nordic Social Work Reseach –lehti ilmestyi ensimmäisen kerran kesäkuussa 2011. Lehden ensimmäiseksi päätoimittajaksi kutsuttiin Tarja Pösö Suomesta ja lehden toiseksi toimittajaksi Monica Kjørstad Norjasta. Lehden ensimmäisen numeron pääkirjoituksesta voi lukea joistain lehden perustamisen vaiheista ja sen taustalla olevista perusteluista (Pösö & Kjørstad 2011).
Pohjoismaisten sosiaalityön tutkimusten seurojen yhteisen lehden ensimmäinen viisivuotiskausi on nyt saatu päätökseen, kun vuoden 2016 alussa päätoimittajuus siirtyi Tanskaan Maria Appel Nissenille. Toiseksi toimittajaksi valittiin Maria Eriksson Ruotsista. Lämmin kiitos Tarjalle ja Monicalle, jotka ammattitaitoisesti tarttuivat uuden tieteellisen lehden perustamisen haasteisiin ja loivat käytännöt uudelle julkaisulle alusta alkaen yhdessä toimitusneuvoston kanssa. Näin toimitussihteerin näkökulmasta lehden alkuvaiheita seuranneena se ei ole ollut mitenkään helppo tehtävä. Viimeinen pääkirjoitus lehden ensimmäisiltä toimittajilta ilmestyi syksyllä 2015 ja se summaa kokemuksia lehden teosta toimittajien näkökulmasta (Kjørstad & Pösö 2015).
Tällä hetkellä Nordic Social Work Research -lehti näyttää menestyvän hyvin uutena tulokkaana: lehti on näyttäytynyt kiinnostavalta kirjoittajien keskuudessa ja lehteen on tarjottu käsikirjoituksia kaikista pohjoismaista. Myös kustantaja Taylor & Francis on suhtautunut positiivisesti lehden alkuvaiheisiin ja aiemmin kaksi kertaa vuodessa ilmestynyt lehti ilmestyy nyt kolmasti vuodessa. Lehteen hyväksytyt tekstit ovat osin kokeneiden tutkijoiden kirjoittamia, mutta Nordic Social Work Research on tarjonnut julkaisuareenan myös useille väitöskirjan tekijöille. Toimitussihteerin työssä tuli näkyväksi se, että monet lehteen käsikirjoituksiaan tarjoavat kirjoittivat usein ensimmäistä kertaa kansainväliseen lehteen. Tämä tarkoitti sitä, että toimitussihteerin työ oli paljolti myös julkaisemiseen liittyvissä prosesseissa opastamista. Itsestään selvää kirjoittajille ei aina esimerkiksi ollut se, mitä tarkoittaa tekstien anonymisointi vertaisarviointia varten.
Tulin mukaan lehden toimintaan toimitussihteeriksi vuoden 2011 lopulla. Muistan tilanteen, kun sain ensimmäisen käsikirjoituksen käteeni, aloin lukea sitä ja miettiä mikä on roolini kirjoituksen kanssa ja mitä tekstille pitäisi seuraavaksi tehdä. Aluksi tekstien lukeminen oli hidasta, eikä oikein ollut ketään keltä kysyä siitä, mitä kaikkia asioita pitäisi huomioida. Näitä sitten järkeiltiin toimittajien kanssa monin tavoin. Toki myös lehden kustantaja tarjosi apua ja yleistä koulutusta lehden tekoon. Toimitustyötä oppi kuitenkin sitä tekemällä ja selvittämällä asian kerrallaan. Ja paljon on kyllä opittu!
Sosiaalityön jatko-opiskelijalle työ lehden toimitussihteerinä on tarjonnut sellaisen näköalapaikan kansainväliseen julkaisemiseen, josta voi olla vain kiitollinen. On vaikea pukea sanoiksi sitä kaikkea, mitä toimitustyö on antanutkaan. Joka tapauksessa se on tuonut allekirjoittaneelle monimuotoista kokemusta ja ymmärrystä siitä, mitä tieteelliseen julkaisemiseen liittyy. Näkyväksi on tullut erityisesti se näkymätön työ, jota jokaisen käsikirjoituksen lehteen lähettäminen tarkoittaa lehden tekijöille: toimitussihteerille, toimittajille, arvioitsijoille sekä kustantajalle. Sitä ei välttämättä kirjoittajan näkökulmasta tule aina ajatelleeksi. Jatkossa lähestyn hyvin kiitollisin mielin eri julkaisujen toimittajia, jotka todella näkevät vaivaa jokaisen tekstin eteen – tuli se sitten julkaistuksi tai ei.
Tieteellisiin lehtiin kirjoittavana tutkijana tulen muistamaan aina, että käytännössä suurin osa tieteellisten aikakauslehtien toimitustyöstä on vapaaehtoisesti pyöritettävää toimintaa. Toimitustyötä tehdään lähinnä iltaisin, viikonloppuisin, lomilla ja öisin. Silloin kun tutkijat lähettävät tekstejään lehteen, tulee monia akuutteja sisällöllisiä ja teknisiä kysymyksiä, joihin halutaan vastaus mahdollisimman pian. Opin myös esimerkiksi sen, että julkaisemisprosessin nopeuden näkökulmasta sillä on todellakin merkitystä, että tekstin viittaukset, lähdeluettelo ja taulukot on tehty lehden ohjeiden mukaan. Huomasin myös, että erityisesti suomalaiset tutkijat yleensä suhtautuvat vakavasti näihin ohjeisiin ja noudattavat niitä.
Erityisen merkittävä asia, jonka opin, on tieteellisissä julkaisuissa tehtävän työn vahva eettinen ulottuvuus. Oli julkaisutoiminnassa mukana sitten arvioitsijana, toimittajana tai sihteerinä, prosessin eri vaiheissa on monia sellaisia tilanteita ja päätöksenteon paikkoja, joissa on hyvä tiedostaa erilaisten eettisten jännitteiden olemassaolo. Yksi Tarja Pösön (2012) pääkirjoituksista tuokin esiin esimerkiksi vertaisarviointiin liittyviä eettisiä kysymyksiä konkreettisella tavalla.
Vaikka lehden toimittaminen on hyvin pitkälti tiimityötä, toimitustyö on osittain myös hyvin yksinäistä puurtamista, huolia ja iloja. Kokemusten jakamiselle ei ole aina paikkaa. Tieteellisissä julkaisuissa vastuutehtäviä tekevien ihmisten kokemuksia ja tietoa kannattaisi hyödyntää entistä enemmän erilaisissa tutkijoille ja jatko-opiskelijoille suunnatuissa tilaisuuksissa. Kuukauden kolumnin kirjoittaminen tästä aiheesta osoittautui itselleni varsin tärkeäksi ja nostalgiseksi. Lähes viisi vuotta Nordic Social Work Research – lehden toimitussihteerinä on ollut väitöskirjan teon ohella merkittävä korkeakoulu tutkijan tehtäviin. Joulukuussa 2015 olleen väitöstilaisuuteni jälkeen sekä vuoden 2015 lopussa päättyneiden toimitussihteerin tehtävien sijaan on aika antaa tilaa uusille oppimisen poluille.
Lähteet:
Kjørstad, Monica & Pösö, Tarja (2015) Our last editorial, Nordic Social Work
Research, 5:3, 189-192, DOI: 10.1080/2156857X.2015.1090698
Linkki viimeiseen pääkirjoitukseen: http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2156857X.2015.1090698
Pösö, Tarja (2012) Journal ethics: Ethos, policy and practice, Nordic Social
Work Research, 2:1, 1-4, DOI: 10.1080/2156857X.2012.667241
To link to this article: http://dx.doi.org/10.1080/2156857X.2012.667241
Pösö, Tarja & Kjørstad, Monica (2011) The journal ready for the future – with a long history in the past,
Nordic Social Work Research, 1:1, 1-3, DOI: 10.1080/2156857X.2011.564814
Linkki ensimmäiseen pääkirjoitukseen: http://dx.doi.org/10.1080/2156857X.2011.564814
Kolumni:
YTT Rosi Enroos
Tutkija, Tampereen yliopisto
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, sosiaalityön oppiaine
Nordic Social Work Research – lehden toimitussihteeri vuosina 2011-2015