Tutkimuspäivien suuryleisöjen, viestinnän ja vaikeiden yhteiskunnallisten keskustelujen vuodet 2023-2024 Sosiaalityön tutkimuksen seurassa
Tammikuu 2025 lähenee tätä kirjoittaessamme loppuaan ja aikamme Sosiaalityön tutkimuksen seuran puikoissa alkaa käydä vähiin. Tutkimuksen seuran hallituksen puheenjohtajuus, varapuheenjohtajuus ja sihteeriys siirtyivät kiertävän perinteen mukaisesti meille Turun yliopistoon seuran vuosikokouksessa helmikuussa 2023. Helmikuussa 2025 pidettävässä vuosikokouksessa tehtävät siirtyvät vuorostaan Helsingin yliopistoon. On siis aika summata kahden vuoden aikana tehtyä ja tapahtunutta.
Jo 27-vuotias Sosiaalityön tutkimuksen seura oli myös Turun puheenjohtajuuskauden aikana aktiivinen tieteellinen ja yhteiskunnallinen toimija, satojen muiden suomalaisten tieteellisten seurojen joukossa. Säännölliseen toimintaamme kuuluivat totuttuun tapaan Sosiaalityön tutkimuksen päivien järjestäminen, runsas julkaisutoiminta tiedelehti Januksen, Sosiaalityön vuosikirjan, Tutkiva sosiaalityö -verkkojulkaisujen ja kuukauden kolumnien muodossa, opinnäytetyöpalkintojen myöntäminen, webinaarien ja tapahtumien järjestäminen sekä kansainvälinen ja kansallinen sidosryhmätyöskentely.
Puheenjohtajuuskautemme aikana järjestettiin Sosiaalityön tutkimuksen päivät Helsingissä keväällä 2023 ja Tampereella keväällä 2024, yhteistyössä paikallisen yliopiston kanssa. Kumpaankin konferenssiin saapui ennätykselliset noin 400 osallistujaa. Tapahtumaa järjestellään aina vuoden päivät ennakolta, joten Helsingin päivät oli valmisteltu Itä-Suomen yliopiston puheenjohtajuuskauden aikana ja seuraavien Rovaniemellä 15-16.5.2025 järjestettävien tutkimuspäivien valmistelut ovat olleet käynnissä nyt jo pitkään. Helsingin päivien teema oli Sosiaalityö ja moninaisuus, ja Tampereen päivien puolestaan Vaikuttava sosiaalityö muuttuvissa toimintaympäristöissä. Tulevien Rovaniemen päivien teema on Sosiaalityö haavoittuvuuden kohtaajana – kaikki ajankohtaisia, syvällisiä ja vaikeitakin aiheita. Suositut Tutkiva sosiaalityö -julkaisut koottiin perinteiseen tapaan tutkimuspäivien teemoista ja niiden esityksiin perustuen, yhteistyössä Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian kanssa.
Sosiaalityön tutkimuksen seura ja Sosiaalipoliittinen yhdistys jatkoivat yhdessä tieteellisen aikakausilehden Januksen julkaisemista. Janus ilmestyy sähköisenä julkaisuna neljä kertaa vuodessa ja tarjoaa moninaisen tieteellisten tekstien katsauksen ja keskusteluareenan Sosiaalityön tutkimuksen seuran jäsenille sekä muille tutkijoille ja asiantuntijoille. Januksen artikkeleita on tilastojen mukaan ladattu yli 100 000 kertaa, mikä kertoo Januksen keskeisestä asemasta alan tieteellisen tiedon välittäjänä. Vuonna 2023 Janus alkoi ilmestyä sähköisenä ja vuoden 2024 alusta artikkelien määrä nostettiin viiteen numeroa kohden. Vuonna 2024 kehityksellinen katse Januksessa on ollut tieteellisen tiedon saavutettavuuden kysymyksissä ja tiedonsaannin esteiden vähentämisessä. Tämä kehitystyö jatkuu vuonna 2025.
Muina erityisinä tapahtumina ja kehityskulkuina puheenjohtajuuskaudeltamme haluamme nostaa esiin kahden uuden kunniajäsenen Mikko Mäntysaaren ja Irene Roivaisen kutsumiset, ja kummankin viisaat, kauniit ja sosiaalityön alan monivaiheisia kehityskulkuja heijastavat muistelupuheenvuorot Tampereen tutkimuspäivien iltajuhlassa. Kauden aikana yhteiskunnallinen keskustelu oli kiivasta liittyen vasta muodostettujen hyvinvointialueiden säästöpaineisiin, tilapäisten sosiaalityöntekijöiden sijaiskelpoisuuksien alentamiseen, Ukrainassa ja Gazassa käytäviin sotiin sekä Suomen turvallisuustilanteeseen. Vuonna 2024 laadimme seurana Sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnot liittyen sosiaalihuollon ammattihenkilölain ja sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta annetun asetuksen muutosehdotuksiin sekä otimme verkkosivuillamme kantaa Israeliin kohdistuvan akateemisen boikotin puolesta.
Vuosittain yhdessä Sosiaalityön yliopistoverkosto Sosnetin kanssa järjestämiemme väitöskirjatutkijoiden webinaarien aiheet olivat Tutkijan hyvinvointi (2023) ja Raskaiden aiheiden tutkimus (2024). Vuonna 2023 teimme myös uudenlaista yhteistyötä Lääkäriseura Duodecimin, Suomen Lääkäriliiton ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian kanssa yhteisen hyvinvointialueiden johtamista käsitelleen webinaarisarjan muodossa.
Yhteydenpito pohjoismaisten sosiaalityön tutkimuksen seurojen (FORSA) kanssa on ollut antoisaa ja tapasimme puheenjohtajakollegoiden kesken pohjoismaisen sosiaalityön tutkimuksen konferenssin yhteydessä Bodössä kesäkuussa 2023. Keskustelun aiheeksi nousi muun muassa se, millä perustein eri maissa liitytään sosiaalityön tutkimuksen seuran jäseneksi. Huomasimme, että Suomessa sosiaalityön tutkimuksen seura on jäsenmäärältään iso verrattuna muihin Pohjoismaihin, mitä voi osin selittää avoimempi jäsenpolitiikkamme. Syksyn 2024 aikana seurojen puheenjohtajat tapasivat myös vielä etäkokouksessa Nordic Social Work Research-lehden päätoimittajan kutsusta. Kokouksen aiheena oli muun muassa hyvin menestyvän tiedelehden tulevaisuus. Pitkin kautta keskustelua on käyty yhteistyön tiivistämisestä ja mahdollisuuksista järjestää jatkossa enemmän yhteisiä etätapahtumia kansallisten ja pohjoismaisten konferenssien lisäksi.
Turun puheenjohtajuuskauden loppua kohden aktivoimme seurassa merkittävästi viestintäämme sosiaalisessa mediassa. Kokosimme erillisen viestintätiimin, jossa kaikkien yliopistojen sosiaalityön oppiaineet ovat edustettuina. Olemme toukokuusta 2024 alkaen julkaisseet Facebookissa ja uudella Instagram-tilillämme aiempaa enemmän ajankohtaisia kuulumisia alan tapahtumista, tutkimushankkeista, artikkelijulkaisuista ja havainnollistaneet Suomessa tehtävää sosiaalityön tutkimustyötä. Aktiivisempi some-näkyvyys saanut paljon kiitosta eri tahoilta. Toivomme, että lisääntynyt näkyvyys vahvistaa osaltaan jatkossa entisestään seuramme ja laajemmin sosiaalityön tutkimuksen äänen asemaa erilaisissa yhteiskunnallisissa konteksteissa.
Meidän on nyt aika kiittää omasta puolestamme ja antaa sosiaalityön tutkimuksen seuran emmännöintivastuu seuraaville toimijoille.
Seuran hallituksen puheenjohtaja Camilla Granholm, varapuheenjohtaja Kirsi Günther ja sihteeri Veera Niemi, Turun yliopisto